Yes we do: reizen, werken, leven in de camper! Dat is zeker differently.

Dat is dan ook vaak de reactie die we hebben gekregen: ‘Gaaf dat jullie dat echt gaan doen’ ‘Veel mensen praten er over of denken er over, maar jullie doen het echt’! Jaaaaa en we doen het echt! Aan de ene kant bizar dat we dit doen, aan de andere kant ook alweer zo gewoon om te leven in onze Sjaakie (we hebben het beestje een naam gegeven, dat verdient ie met zijn belangrijke rol als vervoermiddel, slaapkamer, keuken, woonkamer, badkamer, kantoor in één).

De eerste blog op 4 september 2018! Iets later dan gepland, want we moesten nog even het doel en de onderwerpen van de blogs bepalen. We hebben er bewust voor gekozen om dat onderweg uit te vinden. Alleen niet pas na een maand! Hoe dat komt? Het nadenken over de blog nam bij Nienke de overhand: waar moet ik over schrijven, wat zullen anderen ervan vinden, het moet wel in een keer perfect zijn en ga zo maar door… De blog had ik in mijn hoofd al een paar keer geschreven, ik had het alleen nog niet daadwerkelijk gedaan. Misschien moet ik vaker naar onze eigen camper-creatie kijken. Onze slogan ‘Stop thinking, start doing’ geldt dus ook keihard voor mij! :). Alleen door te doen kom ik erachter wat ik er precies mee wil. Aldus een mooie leerles: gewoon doen! 

Ik ben op 26 augustus begonnen met het schrijven van de eerste blog. Precies een maand ervoor reden we weg uit het pittoreske Westland, nadat we nog even 2 nieuwe fietsbanden voor de mountainbike hadden gehaald. Ohja dat is alvast onze eerste Glenn-Nien-actie: tijdens onze eerste echte gratis overnachting in Hoek van Holland waren de fietsbanden van de mountainbike gestolen terwijl we sliepen. We hadden twee sloten, alleen niet door de banden gedaan.. Weer wat geleerd!

Inmiddels hebben we na deze maand te veel informatie om nu gelijk met jullie te delen:

 • reacties op de camper;
 • verhalen van Nederlanders die in het buitenland wonen en leven;
 • verhalen over onze camperervaringen en dus nog meer Glenn-Nien-acties (dat verbaast jullie vast niet :);
 • verhalen over mensen die hun leven anders leven, die bijzondere banen hebben of bijzondere keuzes gemaakt hebben in hun leven;
 • onze afgelegde route en de lieve, behulpzame en gastvrije mensen die we op deze route ontmoet hebben (mensen zijn echt zooo aardig!)

Misschien overspoelen we jullie in een korte periode met verhalen of misschien ook niet..

What do YOU want?
Nadat de kogel door de kerk was dat we deze reis zouden gaan doen, vonden we het belangrijk om ons doel te bepalen: zowel ons eigen persoonlijke doel als het doel van Mens & Werkplezier on the road. Wij vinden onszelf namelijk geen echte travellers: de toeristische plekken boeit ons vaak niet zo en van alles een foto maken doen we ook niet, dus wat gaan we dan doen?

Hieronder de redenen waarom wij deze reis maken:

 • als wij mensen helpen om hun dromen en doelen waar te maken, dan moeten we dat zelf ook natuurlijk doen! Noem het ‘ervaringsdeskundigen’:)
 • We leven en werken samen en dit is voor ons een nieuwe uitdaging om op deze manier samen te werken en te leven. Samen zoeken naar een slaapplek, samen bedenken waar we onze ‘grote behoefte’ kunnen doen (hoe we dit doen delen we een volgende keer), samen werken aan ons bedrijf en aan de website op de meest mooie plekjes in de natuur, samen kibbelen over het schoonhouden van Sjaakie.
 • Op een heel ander tempo en met hele andere doelen en deadlines bezig zijn dan thuis. In plaats van ‘druk’ of ‘hard aan het werk’ naar ‘rustig’ en ‘zacht aan het werk’. We hebben alle tijd van de wereld om creatief te werken aan ons eigen bedrijf: website, workshops/trainingen bedenken en maken, visie helder maken, werkplezier-programma’s maken. En daarnaast alle tijd hebben om te sporten, boodschappen te doen, stadjes te bezoeken, fietsen en meer..
 • We hadden kunnen wachten tot we ouder zijn (wat veel mensen doen), maar juist op deze fitte leeftijd deze ervaring opdoen en leren wat we vervolgens in de rest van ons leven verder toe kunnen passen. En in het leven van (nieuwe) mensen om ons heen!
 • We vinden het leuk om nieuwe plekken van de wereld te zien, nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe verhalen te horen. Dit soort ‘nieuws’ vinden wij wel leuk! (Voor de mensen die weten dat wij geen nieuws zoals kranten en journaal kijken/luisteren). Mensen ontmoeten op andere plekken in de wereld dan in de omgeving waar we zijn opgegroeid, wonen en werken. Deze mensen spreken een andere taal, kijken anders naar het leven, hebben andere manieren en omgangsvormen, andere motivaties, ander werkklimaat en werkomstandigheden. Hierdoor kijken wij weer met een andere bril naar de wereld en naar onszelf.
 • Ons netwerk vergroten in het buitenland. Ondernemers en ondernemende mensen in het buitenland ontmoeten, hun levensverhaal horen, met hen praten over hun dromen en doelen, hen helpen waar we kunnen, van hun verhalen leren en hun verhalen delen.
 • En last but not least willen we ervaren hoe het is om te leven met ‘less’: klein hutje, weinig spullen, weinig bezittingen, leven binnen een budget en hele andere prioriteiten.

Dit project kwam erbij op ons maandagochtend-overleg en werd net zo professioneel opgepakt als de projecten van klanten met:

 • een visie en doel: wat willen we allebei met deze reis, hoe past dit ons leven, wat gaan we doen met ons bedrijf, wanneer gaan we reizen, waar willen we naartoe
 • een financieel plaatje: van onze inkomsten, uitgaven, spaargeld, etc.
 • een projectplan: wat moet er allemaal gebeuren om dit mogelijk te maken, wie doet wat wanneer

Daaruit kwamen drie belangrijke hoofdacties die in 3 maanden geregeld moesten worden:

 • Een camper kopen inclusief herkenbare, grappige en sprekende belettering
 • Thuis alles goed regelen: huis, honden, auto’s
 • Het bedrijf ‘roadklaar’ maken, opdrachten afronden en overdragen

Onze overtuiging is: als je iets graag genoeg wilt, dan lukt het zeker weten! En zo was alles geregeld en reden we op 27 juli weg uit het Westland.

Enjoy Work & Enjoy Life
En hoe doen we dat nu? Reizen, werken en leven in een camper on the road. En waar staat Work Life Differently voor? Dat lees je in 1 van de volgende blogs! We hebben als doel dat de volgende blogs niet zo lang worden als deze, maar met Glenn z’n waterval aan woorden en het uitgebreid schrijven van Nienke is dat een leuke uitdaging!

Superbedankt!

In onze eerste blog willen we ook graag een aantal mensen bedanken die hebben meegewerkt aan onze droom!

 • Richard voor het toevertrouwen van Sjaakie aan ons (uiteraard wel na betaling) en het leuke contact wat we hebben gehad rondom het kopen van de camper.
 • Oom Wim (alias ‘Camper Oom’ in de telefoonlijst van Glenn)
  • voor alle adviezen tijdens de gezellige avond bij jullie thuis. Na een kladblok vol tips en een tas vol tijdschriften hadden we nieuwe inspiratie en konden we weer verder met ons project.
  • voor het klussen aan Sjaakie zodat ie rij- en leefklaar is voor de reis. Zonder jouw hulp was de camper niet compleet en had Glenn ook nooit zoveel kennis opgedaan over de camper, want echt hard nodig was.
 • Fleur, Wil, Annelien (Annelien vanuit haar eigen bedrijf paperandink.nl) voor het uitwisselen van reisverhalen en voor het brainstormen over hoe de camper er van de buitenkant uit moest zien.
 • Bijldesign (www.bijldesign.nl) in De Lier voor het prachtig beletteren van de camper.
 • Karsten die ervoor heeft gezorgd dat onze internationale website werkt en dat we deze eerste blog kunnen posten.
 • Patrick die met zijn creatieve ideeën en las-kunsten een superstrak zonnescherm op onze camper heeft gezet (het eerste weekendje kamperen had de luifel niet overleefd, gelukkig zijn we ANWB-lid).
 • Van Vliet Caravans en Campers in Wateringen waar we tussen alle afspraken door zo even langs konden rijden om onze koelkast te laten maken en een gratis tweedehands doek voor de zonneluifel uit de container mochten gebruiken. Super goede service en super bedrijf!
 • Frederique en familie voor een superplekje voor Lobbes met heel veel aandacht!
 • Iedereen bedankt die onze berichten op facebook heeft gedeeld en zijn/haar netwerk heeft ingezet zodat wij deze reis kunnen maken. En iedereen die onze blogs gaat delen in zijn/haar netwerk.

Ciao e Arriverderci,

Adios Amigos,

Glenn & Nienke

(vertaling naar Italiaans: Giovanni & Nini)